over mijzelf
Ik ben Paul Feitz en ik heb inmiddels 62 jaar levenservaring, die ik in kan zetten om anderen verder te helpen ontwikkelen. Mijn hele werkende bestaan heb ik gewerkt met jongeren; als vader van twee zonen, als docent en als jongerenwerker.
Jongeren, zeker in hun pubertijd, staan op een belangrijk punt in hun leven. Ze zijn kwetsbaar, flexibel, onzeker, krachtig, energiek, lui, boos, onbevangen, zoekende en gevoelig voor de omgeving. Elke jongere is uniek en een puzzel, waar de omgeving de gebruiksaanwijzing van moet leren kennen. En bovenal moeten ze zichzelf leren kennen. Dat het dan af en toe anders gaat dan verwacht of gehoopt, is te verwachten en begrijpelijk. Ik deel graag mijn eigen ervaring met hen, ik sta naast ze en houd ze een spiegel voor, met humor en overzicht. Ik ben een doener en ga het liefst met ze aan het werk. Jongeren hebben zoveel potentie en een mooie toekomst voor de boeg. Ik sta ze graag bij in de zoektocht naar hun passie en mogelijkheden. Zonder het verleden uit het oog te verliezen ben ik het liefste bezig met het nu en de nabije toekomst.
In mijn huidige werk, al weer 10 jaar, als docent in het praktijkonderwijs heb ik veel geleerd over jongeren. Zo leerde ik dat een puberbrein een eigen ontwikkeling heeft te gaan en dat een individuele benadering dus essentieel is. Extreem en tegenstrijdig gedrag is ‘normaal’. Een veilige omgeving creëren, aandacht geven aan wat er wel lukt, plezier hebben en echt luisteren zijn belangrijke voorwaarden voor ontwikkeling. Iedereen
heeft hierin een eigen tempo.
Zes jaar geleden heb ik mijn master SEN (Special Educational Needs) afgerond en ben ik afgestudeerd als gedragsspecialist. Hierbij heb ik geleerd, hoe groot de diversiteit aan gedrag is en welke mogelijke benaderingen er zijn om uit te zoeken wat er past bij welk persoon.
Vijf jaar geleden heb ik de opleiding ‘coachen in het PRO’ afgerond. Hier heb ik me de kompasvisie eigen gemaakt. Jezelf ontwikkelen vanuit persoonlijk leiderschap en met een groei-mindset op zoek gaan naar jouw passies, zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. In plaats van steeds bezig te zijn met het bijspijkeren van zwaktes, richten we ons op wat er wel is, waardoor er groei ontstaat en belemmeringen minder belangrijk worden.
Tien jaar geleden ben ik gestopt met mijn bouwbedrijf, dit heb ik 18 jaar gedaan. Hier heb ik geleerd te ondernemen, me in te leven in de wensen van de klant, creatief te denken en te handelen.
Vóór mijn bestaan als zelfstandig ondernemer heb ik diverse werkkringen gehad. Ik noem er een paar: leerkracht aardrijkskunde in het VO, jongerenwerker in een leerwerkplaats voor jongvolwassenen met een migratieachtergrond en zelfstandig meubelmaker.
Steeds zijn mijn drijfveren geweest: Ervaring delen, creatief zijn,
samenwerken, leren begrijpen, luisteren en doen, vanuit een open en groei-mindset.